Tip: Je kan deze opgave aanpassen met een foto van een standbeeld, gebouw uit de buurt, hoogte speeltoren op de speelplaats,…
- Bespreek met de leerlingen welke gegevens nodig zijn: de lengte van de jongen en een schatting van het aantal keer dat deze lengte in de lengte van de toren past (verhouding).
- Bespreek de werkwijze: de lengte van Tiebe gaat ongeveer 7 à 8 keer in de lengte van de toren. Op die manier kom je aan ongeveer 11 tot 13 meter voor de hoogte van de toren.
- Ga in op wat een zinvolle eenheid voor de hoogte van de toren is.
- Ga in op de rekenwijze: hebben leerlingen precies gerekend of gewerkt met een schatting? Aangezien de verhouding niet precies kan bepaald worden op de figuur is het werken met een schatting hier zeker aangewezen.
- Bespreek welke wiskundige kennis nodig was om deze opgave aan te pakken (verhouding schatten, ongeveer rekenen, herleiden).
- Tip: als leerlingen ‘schaalbegrip’ al gezien hebben kan je meegeven dat de schaal van de gebouwen in mini-Europa 1/25 is. Laat sterke rekenaars op basis hiervan de hoogte van de echte Eiffeltoren bepalen, en check met de realiteit.
- Ter info: de echte Eiffeltoren is 317 m tot aan de top van de vlaggenstok, en 324 m inclusief de antenne. Aangezien het metaal krimpt of uitzet met de temperatuur kan de hoogte van de toren tot 15 cm verschillen afhankelijk van het weer!